Ryby v psí stravě

Ryby obsahují lehce stravitelné bílkoviny. Jsou výborný zdroj vitamínů rozpustných v tucích (A a D), vitamínů rozpustných ve vodě (B), minerálů jako jód, fosfor a fluor (pro podporu správné funkce štítné žlázy)

Rybí tuk je geniální zdroj esenciálních aminokyselin omega 3 (DHA, EPA), které působí protizánětlivě, podporují správný vývoj a činnost nervové soustavy, očí, pomáhají předcházet nebo přímo následně bojovat proti osteoartritidě a dalším zánětům kloubů a kůže. Posilují činnost srdce a imunity. 

Podporují správný vývoj plodu a jeho udržení v děloze.

Obsah tuku

Podle obsahu tuku je dělíme na:

- tučné: losos, makrela, sleď

- středně tučné: pstruh, kapr, tuňák

- netučné (bílé): treska, štika, candát, platýz 

Enzym thiamináza a těžké kovy

Některé ryby obsahují thiaminázu. Je to enzym, který metabolizuje nebo rozkládá thiamin (vit.B1). Při pravidelné konzumaci většího množství ryb pak může dojít k deficitu tohoto vitamínu. Při jeho dlouhodobém nedostatku může dojít k poškození nervové soustavy.

Rovněž problémem současné doby jsou těžké kovy, které ryby kvůli těžkému znečištění životního prostředí obsahují.

Jak podávat ryby?

Neochuzujme však své miláčky o jejich nesporné benefity. Je potřeba krmit i rybou, ale s mírou. Zejména kočky jsou na vitamíny B velice náročné, a proto u nich doporučujeme krmit rybami, které thiaminázu neobsahují (treska, halibut, makrela, štika, okoun, losos, sumeček, šprot, pstruh)

Rybami obsahujícími thiaminázu lze krmit také, ale doporučujeme je maximálně jednou do týdne (sleď, sardinky, kapr)

Slinivková dieta

Pouze bílé, netučné ryby

Jaterní dieta 

Při těžkém poškození jater je nepodáváme vůbec. Při lehčím poškození lze občas krmit netučné nebo středně tučné ryby. V případě, kdy nelze ryby zkrmovat, podáváme omega 3 v tobolkách nebo kapkách

Ledvinová dieta

Ryby jsou výbornou volbou, jelikož to jsou lehce stravitelné bílkoviny, lze podávat i tučné ryby

Alergie

Z hlediska tradiční čínské medicíny patří rybí maso k tzv. ochlazujícím a je tudíž výbornou volbou společně s králíkem nebo kachnou pro zvířata s těmito problémy.

Štěňata 

Doporučujeme ryby zařadit do jídelníčku ještě v období, kdy jsou štěňata ještě u chovatele a učí se novým chutím. Na chuť ryb si tak velice rychle zvyknou a nemají pak tendence se těmto chutím vyhýbat  v dospělosti.

Když zvíře ryby odmítá

V případě, že ryby nelze podávat, doporučujeme aspoň pravidelně doplňovat omega 3 mastné kyseliny v podobě rybího oleje. U nás je jasnou volbou Omegavet, který obsahuje několikanásobně víc omega 3 kyselin než klasický lososový olej a zároveň neobsahuje žádná barviva, která se s oblibou do těchto olejů přidávají, aby měla hezkou barvu.

Pokud zvíře nesnáší chuť ryb, doporučujeme preparát Vitamarin, který je složením identický s Omegavetem, ale je v tobolkách.

Správná výživa je základ zdravého zvířete. Nevíte si rady? Napište nám!