Torze neboli přetočení žaludku

Torze neboli přetočení žaludku

Jeden z největších strašáků všech chovatelů a majitelů psů. Jak jí rozpoznat a jak jí předcházet? Shrneme si tady všechna fakta, která vycházejí z vědeckých studií, průzkumů a výzkumů. Tady se nedočtete žádná marketingová tvrzení, která, jak se ukazuje, mohou Vašemu pejskovi ublížit. Myslím, že řada z Vás bude v šoku!

Torze neboli přetočení žaludku  je  dle statistik druhá nejčastější příčina úmrtí psů, hned po rakovině. Úmrtnost v těchto případech se pohybuje okolo 40%. (1)

Co se děje při torzi:

Žaludek se naplní vzduchem nebo plynem. Začne se nafukovat a tím tlačit na okolité orgány a na bránici a tím psovi ztěžuje dýchání. Tok krve mezi srdcem, žaludkem a zadními nohami se zpomalí. Žaludeční sliznice nemá rovněž dostatek krve a buňky začnou odumírat.

Z nadměrného tlaku se žaludek začne přetáčet, o 180 až 360 stupňů. 

Při přetočení se oba konce žaludku uzavřou a zablokuje je jak vchod tak východ. Takže nahromaděný vzduch, tekutiny či potrava se nemají jak dostat ze žaludku ven a žaludek se začne ještě víc nafukovat. Brání tím cirkulaci krve. Okolitým orgánům se nedostává dostatečné množství krve a kyslíku, aby mohli fungovat a organismus upadá do šoku. Pes může umřít během několika hodin. Proto správné rozpoznání příznaků a okamžitá veterinární pomoc jsou naprosto klíčové.

Příznaky torze žaludku:

  1. Nervozita - těžké oddechování, kňučení, neklidné chození kolem dokola (nemusí být přítomny všechny tři příznaky, vše může probíhat například v tichosti)
  2. Třes
  3. Krkání, nadměrné slinění 
  4. Ztuhlé pohyby, pověšená hlava
  5. Snaha o zvracení
  6. Nafouklé břicho, může být nafouklé víc na jednu stranu nebo směrem do hrudního koše
  7. Bolesti v oblasti břicha
  8. Bílé nebo naopak nepřirozeně červené dásně
  9. Zvýšený puls
  10. Zkrácený a zrychlený  dech
  11. Šok
  12. Kolaps, ztráta vědomí

 

Čím rychlejší zásah veterináře, tím vyšší šance na přežití. Pokud si nejste jistí, že se jedná o torzi, radši volejte okamžitě svému veterináři. Udělejte to, ale z auta, otočit se můžete vždy a nepřijdete tak o drahocenný čas.


Nejčastější příčiny vzniku torze:

  1. Špatná a nevhodná strava:

Holističtí veterináři se shodují, že v jejich praxi v naprosté většině případů s torzí žaludku šlo o psy krmené průmyslově vyráběnou stravou - granulemi. U psů krmených syrovou stravou byl vznik torze spíš výjimečný. (2)

Proč tomu tak je?

Nevhodné složení jako je sója, obiloviny, kukuřice atd. mají tendenci kvasit a tím zvyšují riziko nafouknutí a nadýmání. 

Navíc, krmení syrových masitých kostí posiluje i svaly v žaludku. To zlepšuje trávení a pomáhá tím předcházet hromadění plynů v žaludku a následnému nafukování. 

Co ale nejvíce vědce překvapilo, bylo zjištění souvislosti mezi tukem obsaženým v granulích a vzniku torze. Pokud tuk (rostlinný nebo zvířecí) se nachází na prvních čtyřech místech ve složení granulí, riziko torze žaludku u psů rapidně narůstá.(3)

   2. Genetika a plemenná predispozice

Některé plemena psů jako například Německé dogy, Weimarské stavače, Bernardýni, Gordon Setři a Irský setři mají mnohem vyšší riziko vzniku torze než jiná plemena. (4)  Často se mezi ně řadí i Akita Inu, Boxer nebo Německý ovčák. To ale neznamená, že se torze nemůže objevit i u malých plemen.

Dále také výzkumy ukazují, že štěňata, kterých jeden z rodičů měl torzi žaludku, mají zvýšenou pravděpodobnost taky vzniku torze a to až o 60%!!! Z toho důvodu, jedinci s torzí žaludku by měli být vyřazeny z chovu. (5)

  1. Vyvýšené misky

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Téměř všude v článcích, na internetu, dokonce i na veterinárních portálech psaných česky se objevuje informace, že krmení ve vyvýšených miskách snižuje riziko torze žaludku. Nevěřte všemu, co čtete na těch internetech!

Tady je krásně vidět, jak silný je marketing a jak si nebere servítky. Je úplně jedno, jestli prodejci a výrobci někomu smrtelně ublíží nebo ne. Hlavně, že se prodává.

Již několik výzkumů prokázalo, že krmení ve vyvýšených miskách zvyšuje riziko vzniku torze až o 20% u velkých plemen a až o 52% u obřích plemen!

Předpokládá se, že důvod spočívá v tom, že pokud pes jí v této poloze, nahltá do sebe velké množství vzduchu a žaludek se nafoukne.

  1. Cvičení 

Představte si, že si dáte pořádný oběd a pak následně si půjdete zaběhat. U mnohých z Vás by celý oběd asi opustil nedobrovolně Vaše tělo, dalším by bylo špatně. To samé platí u psů. 

Krmení a cvičení je potřeba správně rozvrhnout a načasovat.

Většina torzí se děje cca 1 hodinu po jídle. Proto dbejte na to, aby pes po jídle aspoň dvě až tři hodiny odpočíval, neběhal, neskákal, nepřetahoval se, nedělal kotoule…Výrazně tím zamezíte vzniku torze žaludku.

  1. Stres a věk a mirkobiom ve střevech

Stres je jeden z faktorů, který se ukazuje jako spouštěč vniku torze. Tady je potřeba si uvědomit, že psy vnímají a přejímají neskutečně moc věcí od nás, lidí. Není žádnou výjimkou, že psy trpí na stejné nemoci jako jejich páníčkové, nebo že se například velké změny a stresové situace v rodinách podepíší právě na zdraví domácích mazlíčků. Proto je důležité nejen omezit stres psa, ale taky ten náš vlastní. Běžte na procházku do lesa, začněte se věnovat psím sportům, dělejte spolu cokoliv, co Vás oba baví. Dělá to zázraky a to nejen u zamezení torze ;)

Co může způsobit stres psa: 

  • špatné životní podmínky
  • špatná strava, nedostatek masa (aminokyseliny) může způsobit poruchy v chování, které vyústí i třeba v agresi, strachovou agresi, bázlivost, atd. Proto po přechodu na syrovou stravu se často chování psa zlepší nebo upraví (na rozdíl od kastrace!!!)
  • špatná socializace
  • nemožnost vykonávat věci, pro které bylo dané plemeno šlechtěno
  • neumožnění psovi být psem, tzn. válení se celé dny na gauči bez pořádného pohybu, interakce s dalšími psy, ukojení vlastního pudu (souvisí to s předchozím bodem), atd.
  • stresové prostředí doma (vystresovaní majitelé či už z práce nebo kvůli rodinným problémům, atd), venku (špatná socializace, strach z lidí, z veřejných prostranství, z jiných psů, atd)
  • změny v rodině (stěhování, nový člen rodiny, úmrtí, atd)
  • a mnoho dalších

 

Stáří psa hraje taky roli. Může docházet ke ztrátě kognitivních funkcí, které vede ke vzniku agrese nebo strachu a stresu. Funkce a svaly těla ochabují a nefungují tak, jak by měli (žaludek je taky sval!). Dbejte proto zvýšené starostlivosti a pozornosti u seniorů a v případě, že se objeví jakékoliv příznaky torze, raději rovnou jeďte na veterinu a na nic nečekejte. Můžete hrát o čas.(6)

V současnosti se výzkum v této oblasti zaměřuje na souvislost mezi složením mikrobiomu ve střevech a vzniku torze žaludku. Zatím se podařilo prokázat, že variace v genech imunitního systému působí skrze modulaci střevního mikrobiomu a tím vytváří predispozici pro vznik torze u některých psů.(7)

Výzkumy na toto téma jsou teprve v počátcích, nicméně dnes už víme, že stav mikrobiomu ve střevech ovlivňuje spousty nemocí, od alergií, přes kvasinky, selhávání orgánů až po rakovinu. 

Věkem, stresem, antibiotiky a dalšími léky a i například krmením průmyslově vyráběnou stravou (granule) se mikrobiom psa ničí a je potřebné o něj pečovat - například pomocí PROBIOVETU. 

Vznik torze žaludku může být podmíněn geneticky, plemennou predispozicí a dalšími faktory, které na rozdíl od těch prvních dvou dokážeme do velké míry ovlivnit. Věnujte čas svému pejskovi i sobě, krmte přirozeně a syrově a pokud máte doma vyvýšené misky, vyhoďte je ven. Vyměňte pohodlnost a dizajn za zdraví Vašeho parťáka, převezměte odpovědnost za jeho zdraví. Protože zdraví si nekoupíte, ale zdraví si vytvoříte. 🙂

 

1) Claire R Sharp, Elizabeth A Rozanski, Emily Finn, E J Borrego: The pattern of mortality in dogs with gastric dilatation and volvulus. 2020 Mar;30(2):232-238. doi: 10.1111/vec.12932. Epub 2020 Feb 19.

2) Morgan Judy DVM, CVA, CVCP, CVFT.Keeping your pets naturally healthy. United states of America: 36 Paws Press, 2023

3) Malathi Raghavan, Nita Glickman, George McCabe, Gary Lantz, Lawrence T Glickman: Diet-related risk factors for gastric dilatation-volvulus in dogs of high-risk breeds. Anim Hosp Assoc.2004 May-Jun;40(3):192-203. doi: 10.5326/0400192.

4)  L T Glickman, N W Glickman, C M Pérez, D B Schellenberg, G C Lantz: Analysis of risk factors for gastric dilatation and dilatation-volvulus in dogs. Vet Med Assoc. 1994 May 1;204(9):1465-71.

5) L T Glickman, N W Glickman, D B Schellenberg, M Raghavan, T Lee: Non-dietary risk factors for gastric dilatation-volvulus in large and giant breed dogs. Vet Med Assoc. 2000 Nov 15;217(10):1492-9. doi: 10.2460/javma.2000.217.1492.

6) Malathi Raghavan, Purdue University: Diet -related risk factors for gastric dilatation -volvulus in dogs of high -risk breeds: A nested case-control study

7) Meredith A. J. Hullar, Johanna W. Lampe, Beverly J. Torok-Storb, Michael A. Harkey: he canine gut microbiome is associated with higher risk of gastric dilatation-volvulus and high risk genetic variants of the immune system. PLoS One. 2018; 13(6): e0197686. Published online 2018 Jun 11. doi: 10.1371/journal.pone.0197686